Την προηγούμενη εβδομάδα, ρώτησα τη Νεφέλη ποιο παραμύθι θέλει να διαβάσουμε. Επειδή δυσκολεύτηκε να διαλέξει, για να τη "βοηθήσω" τη ρώτησα τι θέλει να αφορά το βιβλίο που θα διαβάσουμε. Τα συναισθήματα, την αυτοπεποίθηση, τη διαφορετικότητα, να είναι βιβλίο αριθμητικής, γνώσεων, μυθολογία; Το αποτέλεσμα αναμενόμενο. Τη μπέρδεψα περισσότερο. Άρχισε τις ερωτήσεις. «Τι εννοείς μαμά βιβλία για την αυτοπεποίθηση;», «Δηλαδή ποια μπορεί να είναι τα βιβλία για τη διαφορετικότητα;», «Και τι ακριβώς είναι η διαφορετικότητα;», «Ξέρω ποια είναι στη κατηγορία μυθολογία» και οι ερωτήσεις συνεχίστηκαν. Μετά από μια μεγάλη συζήτηση, κατάλαβε τι εννοούσα. Γνωρίζοντας ότι της αρέσει πολύ να αραδιάζει αντικείμενα, να τα χωρίζει και μετά να τα τακτοποιεί διαφορετικά, της πρότεινα να κατεβάσουμε τα βιβλία από τη βιβλιοθήκη και να τα χωρίσουμε σε κατηγορίες. 

Την έβλεπα να σκέφτεται και να προσπαθεί πολύ να βάλει τα βιβλία στις παιδικές κατηγορίες που διαλέξαμε όπως, βιβλία καληνύχτας, μουσικής, συναισθημάτων, αυτοπεποίθησης, διαφορετικότητας, κόμιξ, μυθολογίας, βιβλία για μικρά παιδιά, βιβλία δραστηριοτήτων, με αυτοκόλλητα, για ταξίδια, φιλίας, φιλοσοφίας, οικολογίας, γνώσεων, φαντασίας, ζωγραφικής, Disney, Χριστουγεννιάτικα, για το Πάσχα. 

Το διασκέδασε αρκετά. Η αλήθεια είναι ότι γελάσαμε πολύ. Πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα παιδιά. Το μικρό μου κοριτσάκι έβαζε βιβλία στη κατηγορία «Για πιο μικρά παιδιά». 

Αφού τα ξεχωρίσαμε, μετά από σκέψη και περισυλλογή διάλεξε από την κατηγορία "διαφορετικότητα" τα αγαπημένα της για να διαβάζουμε ένα κάθε βράδυ.

*
«Η μικρή χήνα που δεν ήθελε να περπατάει με ρυθμό», Jean-Francois Dumont,Εκδόσεις Ηλίβατον

Η Φλωρέτα πληγώνεται που την διώχνει το ίδιο της το κοπάδι επειδή περπατά διαφορετικά. Νιώθει ανίκανη, άχρηστη και μόνη. Αλλά αντιδρά. Όχι, θα είναι ο εαυτός της, θα περπατά όπως ξέρει κι όπως μπορεί. Ανακαλύπτει πως, όταν είσαι διαφορετική, κάποιοι σε διώχνουν μα κάποιοι άλλοι σε αποδέχονται.
Ένα βιβλίο που διαβάζουμε πολύ ευχάριστα και έχει πολύ όμορφη εικονογράφηση. Μας δίχασε, γιατί θα μπορούσε να μπει και στην κατηγορία αυτοπεποίθηση. Η Φλωρέτα πίστεψε αλλά κυρίως αποδέχτηκε τον εαυτό της και κατάφερε να γίνει επικεφαλής της πιο απίστευτης παρέλασης που έχει δει ποτέ κανείς.

*
«Το Κάτι Άλλο», Κάθριν Κέιβ και Κρις Ρίντελ, Εκδόσεις Πατάκη

Το Κάτι Άλλο προσπαθεί με κάθε τρόπο να μοιάσει με τους άλλους. Αλλά ότι κι αν κάνει το μόνο που καταφέρνει είναι να δείξει πόσο διαφέρει από αυτούς. Τότε εμφανίζεται το Κατιτί και του ζητάει να γίνουν φίλοι. Αλλά το Κάτι Άλλο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το Κατιτί του μοιάζει σε κάτι. Έτσι, αρχικά του φέρεται όπως του φέρθηκαν όλοι οι άλλοι.
Το βιβλίο αυτό μας το έφεραν δώρο όταν η Νεφέλη ήταν πολύ μικρή. Το έχουμε διαβάσει αρκετές φορές και το αγαπάει ιδιαίτερα. Ίσως γιατί είναι μια απλή, αλλά τόσο αληθινή ιστορία, με ιδιαίτερα σκίτσα που ζωντανεύουν την ιστορία.
«Μαμά, το Κατιτί και το Κάτι άλλο, αν ήταν αληθινά, εγώ θα τα ήθελα πάντως για φίλους μου ή για αδέρφια μου», ήταν η δήλωση της Νεφέλης.

*
«Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να αλλάξει χρώμα», Orianne Lallemand και Εlleonore Thuiller,Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σήμερα το πρωί ο λύκος Ζαχαρίας είναι κακόκεφος. Δεν του αρέσει πια το χρώμα του και θέλει να το αλλάξει! Όμως δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζει.
Ένα βιβλίο με χιούμορ που διαβάζεται πολύ γρήγορα και σε βοηθάει να αποδεχθείς τον εαυτό σου. Είσαι διαφορετικός, όπως είναι όλοι!

*
«Ο τρυφεράκανθος», Ελένη Πριοβόλου, Εκδόσεις Καλέντης

Στο λιβάδι με τα στάχυα, τις κόκκινες ανεμώνες και τα τριφύλλια, ζούσε ένας τρυφεράκανθος που είχε για φίλους του τον ήλιο, το φεγγάρι και τον αγέρα. Τα άλλα ζωντανά του λιβαδιού όμως γελούσαν μαζί του γιατί ήταν διαφορετικός. Ζήτησε από το ξωτικό του δάσους να γίνει ακανθόχοιρος για να προστατευτεί. Η ψυχή του παρέμεινε τρυφερή αλλά πλήγωνε όποιον ήταν κοντά του.
Ένα όμορφο παραμύθι που αναδεικνύει τη φιλία, τη συνύπαρξη και την αγάπη. Στη Νεφέλη άρεσε πολύ γιατί ο τρυφεράκανθος, που δε μπορούσε να αποδεχθεί τον εαυτό του, τόλμησε μια αλλαγή. Κατάλαβε όμως γρήγορα, ότι είναι ωραίο να είσαι τρυφεράκανθος και έτσι αποδέχτηκε τον εαυτό του.