Σε λίγο καιρό θα χρειαστεί να επιστρέψω στη δουλειά και μπήκα στη διαδικασία να σκεφτώ τι πρέπει να κάνω με το γάλα και τον θηλασμό γενικότερα. 

Ξέρω πως η όλη διαδικασία προκαλεί σε πολλές γυναίκες άγχος και εγώ είμαι μία από αυτές.. Καταρχάς πώς θα αφήσω τα παιδιά? Και φυσικά ποιος θα τα φροντίσει ποιος θα τα ταίσει και με τι γάλα? Να δώσω ξένο για να μην ‘μπλέξω’ με αντλήσεις ή να βάλω πρόγραμμα με θήλαστρο και να δω πως θα πάει? Όλα είναι αποδεκτά κατά τη γνώμη μου αρκεί να το κάνεις με αγάπη.

Όπως σας έχω πει με το θήλαστρο δεν τα πάω και πολύ καλά. Αυτό το γκρου γκρου γκρου μου κάνει λίγο ‘η καλή μας αγελάδα βόσκει κάτω στη λιακάδα..’ αλλά από την άλλη μπορεί να βοηθήσει προφανώς σε πολλές περιπτώσεις, να αφήσεις γάλα για να πας σινεμά ας πούμε..λέω εγώ τώρα.. ή βοηθάει στο να συνεχίσεις να δίνεις στο μωρό σου γαλατάκι της μαμάς ακόμα και αν είσαι μακριά. Εύκολο δεν το λες αλλά αν έχεις διάθεση νομίζω γίνεται.

Στη Ραφαέλα νομίζω τα έκανα όλα.. Καταρχάς είχα γυρίσει στη δουλειά πριν τους 6 μήνες όπου θήλαζε αποκλειστικά και δεν είχαν μπει ακόμα στερεές τροφές. Οπότε θήλαζε αρκετά μέσα στη μέρα. 

Υπήρχαν μέρες που πηγαινοερχόμουν σπίτι σε όσα γεύματα έπρεπε να θηλάσω και ξαναέφευγα. Άλλες μέρες είχα βγάλει γάλα και της το έδινε η γιαγιά της. Έχει τύχει ακόμα και να μου την φέρουν εκεί που είμαι για να την θηλάσω και να συνεχίσει την βόλτα της και εγώ τη δουλειά μου. Και φυσικά το καλοκαίρι μας είχε βγει λίγο ακριβό γιατί πηγαινοερχόμουν χαλκιδική κάθε μέρα γιατί θήλαζε πρωί βράδυ! Τόσο δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω το θήλαστρο!! Εντάξει δεν είναι και για χόρταση η κατάσταση..το λες λίγο κουραστικό το πήγαινε-έλα αλλά πίστευα ότι άξιζε και γι’αυτό το έκανα.

Αυτή τη φορά όμως δεν βλέπω να το γλυτώνω το γκρου γκρου.. 

Και γι’αυτό έρχεται η αγαπημένη μας Βίκυ Φαρδογιάννη, πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού, για να μας πει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστείς για την επιστροφή στη δουλειά με όσο λιγότερο άγχος με την όλη διαδικασία γίνεται.